[print_link]
Je kent de bekende pakken uit de ‘wereld keuken’ vast wel. Ja, wij aten deze vroeger thuis ook zeker twee keer per week. Beef Shanghai was een van mijn favoriete. Opeens moest ik weer aan dit gerecht denken en kreeg ik hier zo een zin in (een gezonde versie dan hè)! Een uitdaging om een vegetarische beef shanghai te maken, zonder pakjes en zakjes.
Het is gelukt! In een keer en wat is her lekker geworden! Dit gerecht is nu opnieuw één van mijn favoriete gerechten, maar dan vegetarisch en gezonder!
Eigenlijk is het zo makkelijk om te koken zonder pakjes en zakjes, maar met (verse) kruiden. Je moet alleen even weten wélke kruiden en je juiste verhoudingen 😉 Bij mij is dat ook vaak een kwestie van uitproberen. Hoe meer je kookt, hoe meer gevoel je hiervoor krijgt. Gewoon doen dus!
Vegetarische ‘beef shanghai’
Vooral het sausje voor de balletjes is verassend lekker geworden! Zoveel smaak, met alleen verse kruiden en specerijen. Veel groenten, volkoren granen en je hebt een smaakvol en voedzaam gerecht.
Het lijkt op het eerste gezicht misschien een lange lijst aan ingrediënten, maar dit zijn vooral allemaal kruiden die je meestal al in je keukenkastje hebt staan. Ook staan er dubbele ingrediënten in, omdat je die zowel voor de kruidenmix als het sausje nodig hebt.
Volgens mij is het recept officieel met noedels of mie, maar je kunt gebruiken wat je er zelf lekker bij vindt. Ik koos voor volkoren spaghetti, omdat ik dat nog had liggen, maar met soba noedels lijkt mij ook heel lekker.
Dit heb je nodig (2 á 3 personen)
150 gram soba noedels of volkoren spaghetti
1 pak vegetarische balletjes
1 ui
1 teen knoflook
1 rode peper
1 prei
1 bakje champignons
100 gram peultjes
klein bakje taugé
1 tl paprikapoeder
1 el sojasaus
peper
Sausje voor de balletjes
300 ml groentebouillon
3 el sojasaus
1 el honing (of agave)
1 knoflookpoeder
2 tl paprikapoeder
snuf gemberpoeder
1 tl sesamzaadjes
Zo maak je het
Bereid de spaghetti of noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Hak de knoflook en peper fijn. Snijd de prei in ringen en de champignons in plakjes. Verhit een (wok)pan met olijfolie en bak de knoflook, peper en paprikapoeder aan. Voeg na een minuut de prei, champignons en eetlepel sojasaus toe. Schep regelmatig even om. Voeg na 5 minuten de peultjes toe en laat de groenten nog 2 minuten op laag vuur staan.
Meng voor het sausje de bouillon, sojasaus, honing, paprikapoeder, knoflookpoeder, gemberpoeder en sesamzaadjes in een kommetje. Verhit een bakpan en bak de balletjes 2 minuten op hoog vuur aan. Voeg nu het sausje bij de balletjes en bak nog 5 minuten aan op middellaag vuur. Blijf goed omscheppen.
Voeg de groenten toe aan de balletjes, schep goed om en laat nog 1 minuur staan op laag vuur.
Schep de noedels/spaghetti op de borden en schep hier de balletjes en groenten overheen. Verdeel wat taugé over de borden en breng op smaak met wat peper.
Tip: als bijgerecht serveerde ik deze heerlijke Thaise komkommersalade.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.