[print_link]
Deze foodblogger heeft nog nooit zelf erwtensoep gemaakt, tot vandaag! Niet dat ik niet van erwtensoep hou, juist wel! Heerlijk zo een warme kom erwtensoep op koude dagen. Maar bij erwtensoep dacht ik altijd aan een vette soep met worst en spekjes. Toen ik op zoek ging naar de ingrediënten die in erwtensoep zaten, bleek dat dit naast spliterwten, vooral heel veel groentes te zijn! Hierdoor is het heel makkelijk om een gezonde, vegetarische erwtensoep te maken.
Vegetarische erwtensoep
Erwtensoep bestaat uit spliterwten (natuurlijk), prei, wortel en knolselderij. Natuurlijk kun je hier een beetje in variëren, maar ik vind deze winterse groenten heerlijk.
Om de basis van de soep vegetarisch te maken, gebruik ik groentebouillon. De vette rookworst en spekjes laat je gewoon lekker weg. Hiervoor heb ik in de plaats blokjes tofu gebruikt, zodat je wel die lekkere bite hebt. Wil je toch wel die rookworst smaak? Gebruik dan vegetarische rookworst.
Dit heb je nodig (4 personen)
300 gram spliterwten
1 laurierbad
1,5 liter groentebouillon (van 1,5 blokje)
half rood pepertje
1 ui
1 prei
1 winterpeen
halve knolselderij
300 gram tofu (of vegetarische rookworst)
verse peterselie
Zo maak je het
Zet een pan met 1,5 liter bouillon, de spliterwten en laurierblad op het vuur en breng aan de kook. Schep het laagje schuim op de bovenkant uit de pan. Doe een deksel op de pan en laat de erwten een uur koken op laag vuur. Zijn de erwten nog niet helemaal uit elkaar gevallen? Pureer de soep dan even grof met een staafmixer.
Snipper ondertussen de ui, hak de peper fijn en snijd de prei, wortel en knolselderij in kleine blokjes. Snijd ook de tofu in blokjes. Voeg de groenten, tofu en peterselie na een uur toe aan de pan. Laat de soep nog 20 minuten zachtjes koken, zodat de groenten gaar kunnen worden. Schep ondertussen een paar keer om.
Breng de soep op smaak met peper en zout en verdeel over de kommen.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.