Heerlijk zo een warme kom vegetarische erwtensoep met rookworst op koude dagen. Bij erwtensoep dacht ik altijd aan een vette soep met worst en spekjes. Hier bestaat het originele recept ook uit. Maar tegenwoordig liggen er best lekkere vegetarische rookworsten in de schappen. Hierdoor is het heel makkelijk om een gezonde, vegetarische erwtensoep te maken!
Vegetarische erwtensoep
Zo een één of twee keer per jaar heb ik zin in erwtensoep. Juist, op koude dagen, het liefst met sneeuw! Erwtensoep bestaat uit spliterwten (natuurlijk), prei en knolselderij. Natuurlijk kun je hier een beetje in variëren, maar ik vind deze winterse groenten heerlijk.
Om de basis van de soep vegetarisch te maken, gebruik je groentebouillon. De vette rookworst en spekjes laat je gewoon lekker weg en hiervoor in de plaats gebruik je vegetarische rookworst (eventueel ook nog vegetarische spekjes als je dat lekker vindt). Een pan vegetarische erwtensoep is zo gemaakt, heerlijk!
Dit heb je nodig (4 personen)
300 gram spliterwten
1 vegetarische rookworst
1 laurierbad
1,5 liter groentebouillon (van 1,5 blokje)
half rood pepertje
1 ui
1 prei
halve knolselderij
verse peterselie
peper
Zo maak je het
Spoel de spliterwten goed af met water. Zet een pan met 1,5 liter bouillon, de spliterwten en laurierblad op het vuur en breng aan de kook. Doe een deksel op de pan en laat de erwten een uur zachtjes koken op laag vuur.
Snipper ondertussen de ui en hak de peper fijn. Snijd de prei in halve ringen en knolselderij in kleine blokjes. Verwarm/gaar ondertussen ook de vegetarische rookworst zoals de beschrijving op de verpakking.
Voeg de groenten na een uur toe aan de pan. Laat de soep nog 30 minuten zachtjes koken, zodat de groenten gaar kunnen worden. Blijf goed omscheppen. Haal de vegetarische rookworst uit de pan, snijd in stukjes en voeg deze de laatste 15 minuten toe aan de pan met erwtensoep.
Breng de soep op smaak met peper en verse peterselie. Schep de vegetarische erwtensoep in de kommen en serveer met brood.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.