[print_link]
Weet je wat ik een van de leukste dingen van vegetarisch koken en bloggen vind? Om bekende gerechten (vaak met in de basis vlees) om te toveren in een vegetarisch en gezond gerecht. Dat ook nog eens makkelijk om te maken is zonder een lange ingrediëntenlijst. Met deze vegetarische, zelfs helemaal vegan) goulash met paddenstoelen, wortel en paprika is dat goed gelukt. Wat een heerlijk comfort herfstgerecht!
Vegetarische goulash
Volgens mij heb ik twee keer in mijn leven goulash gegeten. Een keer uit blik toen ik nog héél jong was en thuis woonde. En ongeveer 12 jaar geleden in Budapest. Toen ik eigenlijk al geen vlees meer wilde eten, maar er 0 vegetarische gerechten op de kaart stonden en 93136338 gerechten mét vlees. Toen dacht ik, laat ik eens het lokale gerechten proberen: goulash!
Het vlees vond ik niets aan, maar een kruidig stoofgerecht met groenten vind ik heerlijk! Vooral in de herfst en winter. Dit geeft zo een heerlijk comfort gevoel.
Deze pan met vegetarische goulash is makkelijk om te maken, je hoeft er niet te lang voor in de keuken te staan en je hebt maar één pan nodig. Lekker weinig afwas.
In plaats van vlees heb ik vegetarische balletjes aan het gerecht toegevoegd. Hierdoor zit er toch een lekkere bite in het gerecht en de nodige eiwitten.
Tip: in plaats van vegetarische balletjes kun je ook seitan gebruiken voor dit gerecht. Dit is namelijk een stevige vleesvervanger dat perfect past in dese goulash.
Dit heb je nodig (2 á 3 personen)
2 uien
3 teentjes knoflook
250 gram kastanjechampignons
1 pak vegetarische basis balletjes of vegan stoofvlees
1 rode paprika
1 gele paprika
halve winterpeen
1 blikje tomatenpuree (140 gram)
400 ml groentebouillon
1 eetlepel bloem
4 blaadjes laurier
1 eetlepel paprikapoeder
1 theelepel cayenne
1 theelepel gedroogde tijm
snuf kaneel
peper
optioneel: verse tijm
Serveer met (bruine) rijst
Zo maak je het
Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de champignons in grote plakken of door vieren. Snijd de winterpeen in dunne plakjes en de paprika in reepjes.
Verhit een stoof of hapjespan met een flinke scheut olijfolie en fruit de ui een minuutje aan. Voeg de champignons, wortel, knoflook, laurier, paprikapoeder, cayenne, snuf kaneel en gedroogde tijm toe. Bak alles 10 minuten aan en schep regelmatig om.
Snijd de vegetarische balletjes doormidden of vieren en voeg deze samen met tomatenpuree aan de pan toe. Schep het gerecht goed om en bak 2 minuten mee. Voeg vervolgens de bouillon en de bloem toe. Schep het gerecht nogmaals goed om en laat 10 minuten sudderen op laag vuur. Kruid met peper en garneer eventueel met verse tijm.
Schep de goulash op de borden en serveer met de rijst.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.