Producten vervangen, ik ben er een groot fan van. Door producten te vervangen hoef je geen grote veranderingen door te voeren of ineens heel anders te eten. Deze kleine veranderingen geven een groot verschil en je eet meteen een stuk gezonder. Zo houd je gezond eten vol en wordt het een levensstijl in plaats van een dieet.
Door ongezonde, bewerkte producten te vervangen voor een gezonde(re) variant, krijg je een stuk minder suikers, zout, slechte vetten en andere toevoegingen binnen en veel meer voedingsstoffen.
15x gezonde vervangers
1. Kant en klare ontbijtgranen -> zelfgemaakte granola
Kant en klare ontbijtgranen, zoals cruesli of cornflakes zitten vol met suiker. Niet echt een goed begin van je dag. Laat de kant en klare pakken in de supermarkt liggen en maak thuis zelf je ontbijtgranen. Maak een lekkere granola uit de oven of ga voor een snelle varaint uit de pan. Deze geven langzaam energie, waardoor je geen piek krijgt in je bloedsuikerspiegel en ze bevatten geen geraffineerde suikers.
2. Broodbeleg (jam, hagelslag, chocoladepasta) -> hummus en avocado
Zoet broodbeleg zoals jam, appelstroop, hagelslag of chocoladepasta zitten vol met suiker. Ga voor gezond en plantaardig broodbeleg, zoals hummus, groentespread of avocado. Vol met gezonde vetten, eiwitten en bevatten geen geraffineerde suikers.
3. Vlees -> plantaardig eiwitten
Probeer minder vlees te eten. Beter voor je gezondheid, de dieren en het milieu. Ga in plaats van een stukje vlees voor plantaardige eiwitten zoals tofu, tempeh of peulvruchten. Of maak zelf vleesvervangers.
4. Melk -> plantaardige melk
Kies in plaats van koemelk voor plantaardige melk. Koemelk is helemaal niet zo gezond als wordt beweerd (door de commerciële voedingsindustrie) en daarnaast kan een overgroot deel van de mensen koemelk slecht verdragen. Melk is voor jonge dieren, wij hebben het echt niet nodig.
Koemelk bevat lactose en caseïne. Lactose is melksuiker, dat nodig is voor de groei. Dit is de reden dat veel jonge dieren melk krijgen, om in een korte tijd heel snel te groeien. Als kind kan melk (na het drinken van moedermelk) nog voordelen hebben, maar volwassen mensen hebben dit niet nodig.
Koemelk bestaat voor een groot deel uit caseïne (melkeiwit), wat vaak slecht opgenomen kan worden door het menselijk lichaam, vooral in zo een grote hoeveelheid.
En dan hoor ik je denken, maar in melk zit toch calcium, wat goed is tegen botontkalking? Klopt, maar calcium uit melk wordt amper opgenomen in ons lichaam. Calcium wordt namelijk alleen goed opgenomen wanneer we tegelijkertijd ook fosfor en magnesium binnenkrijgen, en dan ook nog in de juiste verhoudingen. Calcium kun je daarom veel beter uit andere, plantaardige producten halen, zoals plantaardige melk, plantaardige yoghurt en groene bladgroente. En in de vorm van calcium supplementen als aanvulling.
Dan nog een persoonlijke toevoeging. Zelf merkte ik dat vaak buikpijn kreeg van zuivel en last van benauwdheid. Ook was ik veel vaker verkouden toen ik nog regelmatig zuivel at. Toen ik stopte met zuivel eten, verdwenen deze klachten ontzettend snel.
Als je melk wilt drinken, of nodig hebt bij het bakken of in smoothies en koffie, kies dan voor plantaardige melk. Deze kun je veel beter verdragen. Let er wel op dat je een ongezoete variant neemt.
5. Wit brood -> volkoren brood
Kies in plaats van wit brood voor volkoren brood. Let wel op, donkerder brood betekent niet automatisch dat het gezonder is dan wit brood. Aan donker brood is vaak kleurstof toegevoegd om het brood donkerder te maken, waardoor het gezonder lijkt. Weer zo een commercieel trucje dus. Bij brood is het belangrijk dat het volkoren is.
6. Vruchtensappen -> vers fruit
Niet alleen gezond eten is belangrijk, ook gezond drinken hoort bij een gezond voedingspatroon. Laat vruchtensappen staan en kies voor een stuk fruit. Vruchtensappen zitten echt vol met suiker. Een stuk fruit is een onbewerkt, puur product en bevat alleen natuurlijke fruitsuikers. Een lekker zoet en puur tussendoortje.
7. Frisdrank -> water, thee en zwarte koffie
Ook voor frisdrank en alle pakken sap geldt; deze zitten vol suikers. Je zult je verbazen over de hoeveelheid! Vermijd ook light varianten. Deze bevatten misschien geen suikers, maar hier zijn vaak zoetstoffen in gestopt, die soms nog ongezonder en schadelijker zijn dan suiker. Een light product bevat misschien minder calorieën, maar is absoluut niet gezonder voor je lichaam.
Laat frisdranken en pakken sap dus lekker staan en kies voor water, groene- en kruidenthee thee en zwarte koffie. Vooral voldoende water drinken is erg belangrijk. Water zorgt er namelijk voor dat ons lichaam voedingstoffen kan vervoeren en opnemen en afvalstoffen kan verwerken.
8. Witte suiker -> kokosbloesem, agave of honing
Eet ongeraffineerde (onbewerkte) suikers en probeer zo min mogelijk suiker toe te voegen aan je voeding. Wil je het toch iets zoeter, gebruik dan kokosbloesemsuiker, agavesiroop of honing in plaats van witte suiker. Deze producten zijn nog steeds gewoon suiker, maar de voedingswaarde (antioxidanten en mineralen) liggen hoger dan die van witte suiker. Daarnaast laten deze producten je bloedspiegel veel minder snel stijgen dan witte suiker. Alle kleine beetjes helpen…
9. Margarine en harde vetten -> plantaardige oliën, koudgeperst!
Gebruik in plaats van margarine en geharde vetten, koudgeperste plantaardige oliën. Margarine en harde vetten zijn slecht voor onze bloedvaten en verhogen het cholesterol.
Margarine is een bewerkt, industrieel product. Het wordt omgezet naar hard vet door middel van een proces dat hydrogenering heet. Hierdoor ontstaat transvetzuren, die erg schadelijk zijn voor ons lichaam. Harde vetten worden heel moeilijk door ons lichaam afgebroken.
Koudgeperste, plantaardige oliën zijn onverzadigde vetten en essentieel voor ons lichaam. Ze geven ons energie, zorgen voor een reserve in ons lichaam, geven stevigheid aan cellen, dienen als bescherming voor organen, zorgen voor isolatie en verlagen het LDL-cholesterol van het bloed.
Gebruik bij het bakken en over je salades dus koudgeperste plantaardige oliën!
10. Pakjes en zakjes -> gedroogde en verse kruiden
Laat pakjes en zakjes in de winkel liggen en haal gedroogde en verse kruiden in huis. Met kruiden en specerijen breng je gerechten heerlijk op smaak en ze bevatten geen toevoegen.
11. Witte pasta -> volkoren (spelt) pasta
Witte tarwe is bewerkt en daarom moeilijker om te verteren. Bij het bewerkingsproces gaan veel voedingsstoffen verloren. Daarnaast bevat witte tarwe veel meer suikers (simpele koolhydraten), die je bloedsuikerspiegel snel doen stijgen. Hierdoor krijg je de bekende ‘after diner dip’. Vervang witte pasta daarom door volkoren pasta of nog beter, volkoren spelt pasta. Volkoren is minder bewerkt, kan beter verteerd worden en de voedingstoffen worden beter opgenomen.
Mijn favoriet is volkoren spelt pasta. Deze zijn gemaakt van 100% volkoren spelt. Spelt is veel voedzamer en wordt bij veel mensen vaak beter verteerd, omdat het veel minder bewerkt is. Daarnaast blijft je bloedsuikerspoegel stabiel omdat het langzaam energie afgeeft.
12. Witte rijst -> zilvervliesrijst/ bruine rijst
Voor rijst geldt precies hetzelfde verhaal. Zilvervlies- en bruine rijst komen van dezelfde plant als wite rijst, maar het verschil zit hem in het bewerkingsproces. Bij zilvervlies- en bruine rijst wordt alleen het buitenste laagje van de korrel verwijderd, waardoor alle voedingstoffen behouden blijven. Bij witte rijst worden een paar lagen verwijderd en de korrels worden gepolijst, waardoor er nauwelijks voedingstoffen behouden blijven. Hierbij gaan tussen de 60 tot 80% van de voedingstoffen verloren.
13. Gezouten en geroosterde noten en borrelootjes -> ongezouten noten
Noten zijn gezond, maar helaas niet alle soorten. Vervang gezouten noten en borrelnootjes voor ongezouten en ongeroosterde noten, zoals amandelen, walnoten, peccannoten en hazelnoten. Deze bevatten gezonde vetten, vezels en eiwitten.
14. Vruchtenyoghurt -> volle yoghurt of plantaardige yoghurt
Vervang vruchtenyoghurt door volle yoghurt of nog beter, plantaardige yoghurt. Vruchtenyoghurt zit vol met suiker en echt fruit is er vaak niet in te vinden. Meestal is dit nog geen 3%. In volle yoghurt zitten inderdaad meer vet, maar dit is een natuurlijk, onbewerkt product. Daarnaast hebben we deze vetten nodig. Geloof mij, je kunt beter wat meer natuurlijke vetten eten dan toegevoegde, geraffineerde suikers.
15. Light, 0% vet en zonder suiker -> natuurlijke variant
Naast ongezonde producten vervangen voor hun gezonde variant, kun je altijd het beste kiezen voor producten die het minst bewerkt zijn. Ik ben voor natuurlijke, pure voeding en zal daarom altijd voor de minst bewerkte variant kiezen. Onbewerkte producten kan ons lichaam het beste verteren, bevatten veel meer voedingsstoffen, natuurlijke suikers en vetten die ons energie geven.
Producten met commerciële boodschappen als ‘0% vet, ‘light’ en ‘zonder suikers’ klinken heel aantrekkelijk, maar hier zit altijd een addertje onder het gras. Deze producten zijn bewerkt in een fabriek. In dit proces worden natuurlijke suikers en vetten uit het product gehaald om het light of vetvrij te maken. Bij dit proces gaan veel voedingstoffen verloren en worden veel onnatuurlijke stoffen toegevoegd, die ons lichaam moeilijker kan verteren.
De meest natuurlijke producten bevatten misschien meer calorieën, natuurlijke suikers en vetten, maar deze heeft ons lichaam nodig. Kies daarom altijd voor de meest natuurlijke, onbewerkte variant.
Maak zoveel mogelijk zelf!
Daarnaast zijn er producten die je veel beter zelf kunt maken dan een kant en klare variant uit de supermarkt, zoals dressings en soepen uit zak of blik. Deze kant-en-klaar producten bevatten namelijk ontzettend veel suiker en zout.