Gezond eten houdt voor mij voornamelijk in dat ik zoveel mogelijk puur en gevarieerd eet, zodat ik voldoende van alle voedingsstoffen binnen krijg. Nu denk ik dat wij deze (vitaminen en mineralen) grotendeels binnen kunnen krijgen door gezonde en gevarieerde voeding, maar wat ik mij regelmatig afvraag: bevat de voeding van tegenwoordig nog wel voldoende voedingstoffen? Eten we in het algemeen wel gezond en gevarieerd genoeg? En is het nodig om naast gezond eten supplementen te nemen om deze eventuele tekorten aan te vullen?
Wat zijn voedingssupplementen eigenlijk?
Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan. Dit kunnen losse vitamines zijn (denk aan vitamine C of D, of een mix hiervan, zoals een multivitaminen.) Deze kunnen ingenomen worden in de vorm van pillen, capsules, druppels, poeders of drankjes.
Voedingssupplementen; een bijdrage aan een goede gezondheid
Ja, ik denk dat het nemen van voedingssupplementen kan bijdrage aan een goede gezondheid. Of in ieder geval zeker geen kwaad kan. Verschillende onderzoeken laten zien dat wij de laatste jaren bijvoorbeeld steeds minder groenten en fruit zijn gaan eten en dat we het lastig vinden om gevarieerd te eten. Gevarieerd eten is belangrijk om voldoende van alle vitamine en mineralen binnen te krijgen. Ook hebben we een drukker en ‘sneller’ leven gekregen en maken we minder tijd vrij om een goede maaltijd voor onszelf te bereiden.
Daarnaast is de voeding van tegenwoordig niet meer van zo een goede kwaliteit als vroeger. Dit komt door zaken als de kwaliteit van de grond, gekweekte voeding, het lange transport van voedsel etc. Dus zelfs als je denkt dat je gezond en gevarieerd eet, kan het zijn dat je toch te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgt.
Wanneer extra vitamine en mineralen slikken?
Er zijn ook een aantal groepen waarvan het zelfs van groot belang is dat zij supplementen bijslikken. Denk aan oudere (vitamine D), kinderen (vitamine D), zwangere vrouwen (foliumzuur), sporters (magnesium), rokers (vitamine C) en vegetariërs en veganisten (vitamine B12).
Bij de laatste groep is het ook belangrijk dat zij voldoende plantaardige eiwitten en ijzer binnenkrijgen. Tip: ijzer wordt beter opgenomen in combinatie met vitaminen C.
Ook kan het zijn dat je een bepaalde periode extra vitaminen of mineralen nodig hebt. Bijvoorbeeld wanneer je net ziek bent geweest, in de wintermaanden wanneer je lichaam extra weerstand (vitamine D en C) nodig heeft of in tijden dat je het druk hebt en wel een extra aanvulling kunt gebruiken.
Natuurlijke supplementen
Wat ik zelf belangrijk vind bij het nemen van supplementen, is dat deze natuurlijk en plantaardig zijn, en niet synthetisch. Het verschil? Synthetische voedingsstoffen zijn kunstmatige supplementen, die industrieel zijn verkregen of zijn geproduceerd in een lab. Natuurlijke voedingsstoffen worden gevonden in echte voedingsmiddelen.
Naast dat je geen synthetische stoffen in je lichaam wilt hebben (ik niet in ieder geval) is ook nog maar de vraag of deze wel goed worden opgenomen in je lichaam. Ze hebben vaak niet dezelfde opbouw en structuur als natuurlijke vitaminen en mineralen. Zo wordt plantaardige vitamine E veel beter door het lichaam opgenomen dan de synthetische variant.
Hoe kom je erachter dat je een tekort hebt?
Vaak voel je aan je lichaam al dat je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen en/of mineralen. Denk aan vermoeidheid, slapeloosheid, slechte concentratie, duizeligheid etc.
Via de huisarts kun je je laten testen of je een vitaminetekort hebt. Via een bloedtest wordt de vitaminewaarde verkregen.
Vertel! Slik jij voedingssupplementen en weke precies? Ik ben benieuwd!