Veel mensen om mij heen, waaronder ikzelf, eten vaak een bakje yoghurt als ontbijt, lunch of tussendoor. Yoghurt met zelfgemaakte granola is zelfs een van mijn favoriet!
Maar voor welke yoghurt kies je? Er is tegenwoordig zoveel keus. Magere of volle yoghurt? Biogarde? Van de koe of de geit? Welke yoghurt is nou het gezondst? Ik krijg dan ook regelmatig de vraag welke yoghurt nou het beste is om te nemen. Daarom hier de feiten over yoghurt!
Magere yoghurt vs. Volle yoghurt
Ik maak het dagelijks mee. Mensen die kiezen voor magere yoghurt of zelfs vruchtenyoghurt omdat ze denken dat deze gezonder is dan de volle variant. En waarom? Omdat er minder vet en calorieën in zitten.
Maar juist voor natuurlijke vetten en calorieën hoef je niet bang te zijn. Wist je dat het vet uit een mooi natuurproduct zoals volle yoghurt juist goed voor ons is en wij dit vet nodig hebben. En van calorieën uit gezonde natuurproducten krijgen wij energie!
Magere yoghurt is mager omdat het bewerkt is. Alle goede stoffen die in yoghurt zitten die goed zijn voor onze darmen (zoals probiotica), zijn er bij magere yoghurt uit gehaald. Je darmen kunnen magere yoghurt dan ook slechter verteren dan volle yoghurt.
Kies daarom altijd voor het product dat het minst verwerkt is en het dichts bij de natuur staat. Daarnaast is volle yoghurt ook nog eens een stuk lekkerder! (hoef je je magere yoghurt ook niet meer te zoeten met een schep suiker)
Biogarde
Een nog gezondere keus is Biogarde, vooral als je darmen wat meer moeite hebben met het verteren van yoghurt. Deze yoghurt bevat rechtsdraaiend melkzuur, hierdoor is de yoghurt beter verteerbaar dan ‘gewone’ yoghurt.
Koe of geit?
Tussen yoghurt (en melk en kaas) van de koe of de geit zit veel verschil. Veel mensen hebben last met het verteren van koe producten.
Producten van de koe
Producten van de koe bevat het eiwit caseïne. Kalven kunnen dit prima verteren(melk), maar mensen niet. Daarnaast zit er lactose in melk, kaas en yoghurt. Lactose is de melksuiker in deze producten. Om dit te verteren heb je een bepaalde enzym nodig, een enzym dat wij mensen volledig missen. Dit is de reden dat wij melk (en yoghurt en kaas) moeilijk kunnen verteren. Dit leidt tot vervelende klachten zoals buikkrampen, diarree, een opgeblazen buik, acne en huidirritatie.
Producten van de geit
Bij producten van de geit zit dit anders. Geiten melk bevat zoveel goede voedingstoffen dat het te vergelijken is met moedermelk. Geiten producten bevat veel minder lactose dan koe producten. Daarom kunnen mensen met een allergie voor koe producten, geiten producten veel beter verteren.
Het essentiële verschil tussen geitenmelk en koemelk is de samenstelling van het vet en dan vooral de samenstelling van de vetzuren. Geitenmelk bevat meer essentiële vetzuren (linolzuur en arachidonzuur) (30-35% ) dan koemelk 1(5-20%). Deze vetzuren zijn een snellere bron van energie en worden niet opgeslagen als lichaamsvet.
Geitenmelk bevat een aanzienlijke hoeveelheid oligosachariden (meervoudige koolhydraten). Deze stoffen komen onverteerd in de dikke darm en dienen daarom voor een soort prebioticum.
Nog wat interessante weetjes:
– Geitenmelk heeft een iets hoger gehalte aan calcium en fosfaten dan koemelk.
– Het bevat daarnaast ook meer zink en selenium dan koemelk.
– Geitenmelk bevat vier keer zoveel vitamine A en twee keer zoveel vitamine D dan koemelk.
– Geitenmelk bevat het dubbele aan waardevolle mineralen en weinig zout
De smaak van geit producten zal in het begin even wennen zijn, vooral als je koe producten gewend ben. Zelf dacht ik altijd dat ik echt niet van geit producten hield (zeg maar gerust vies vond). Maar na het nog eens geprobeerd te hebben was ik blij verrast door de smaak. Tegenwoordig eet ik geitenkaas in mijn salades en wissel ik regelmatig af tussen geitenyoghurt en biogarde. Al wordt het steeds meer geit en steeds minder koe.
Lees hier mijn eerdere artikel over koemelk (en waarom ik voor plantaardige melk kies)