[print_link]
Appelflappen, vroeger maakten we ze wel eens in het weekend. De gezelligheid van het bakken, de heerlijke geur van appel en kaneel uit de oven, en wat vond ik ze heerlijk! Eigenlijk was ik al bijna vergeten dat ze bestonden. Misschien omdat ik nooit meer kant en klare snacks koop en alleen nog maar gezond bak. Maar ineens had ik weer zo een zin in appelflappen en ze passen ook echt bij de tijd van het jaar.
Zelf appelflappen maken
Ik besloot weer eens zelf appelflappen te maken zo net voor het einde van het jaar, maar dan een gezondere variant, zonder toegevoegde suikers. De appel en rozijnen maken de appelflappen namelijk al zoet genoeg. Het bladerdeeg kun je zelfs nog vervangen voor spelt bladerdeeg, maar kan natuurlijk ook prima met ‘gewoon’ bladerdeeg.
Wil je meer appelflappen maken? Verdubbel dan gewoon de hoeveelheid van het bladerdeeg, de appel, kaneel en rozijnen.
Dit heb je nodig (6 appelflappen)
6 plakken spelt bladerdeeg
1 goudreinet
1 ei
1 grote hand rozijnen
1 el kaneel
citroensap
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de plakken bladerdeeg op een snijplank, zodat deze in ongeveer 20 minuten kunnen ontdooien. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in kleine stukjes/blokjes. Meng in een kom de appel, het kaneel, de rozijnen en een klein beetje citroensap.
Schep een beetje van het appelmengsel op het bladerdeeg. Vouw het deeg van punt naar punt en druk de zijkantjes en puntjes dicht. Herhaal dit met alle plakken bladerdeeg. Klop vervolgens een ei in een kopje en bestrijk met een kwastje over de appelflappen.
Leg de appelflappen op een ovenrooster bekleed met bakpapier. Bak de appelflappen gaar en goudruin in ongeveer 15 minuten. Laat goed afkoelen.
Wil je toch een beetje suiker op de appelflappen? Strooi dan na het bestrijken met eigeel, wat kokosbloesemsuiker op de appelflappen.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.