[print_link]
Ik ben geen vegetariër die vlees vervangt voor ‘neppe’ varianten. Ik houd niet zo van vlees en mis het ook echt niet in mijn gerechten. Wel ben ik heel gek op groente, daarom voeg ik af en toe groenteballetjes door salades of als borrelhapje.
Tot nu toe at ik altijd kant en klaar groenteballetjes uit de supermarkt, maar zoals bijna alles wat je kant en klaar kunt kopen, dacht ik; dit moet je toch ook makkelijk zelf kunnen maken? Zelfgemaakt is namelijk altijd gezonder. Er zit alleen in wat je er zelf in stopt, zonder toevoegingen. Deze groenteballetjes bestaan dan ook enkel uit groenten, kikkererwten en 100% volkoren speltmeel.
De groenteballetjes/kleine burgertjes zijn niet zo lastig om te maken, maar het kost natuurlijk wel wat meer tijd dan kant en klaar balletjes uit de verpakking. Heerlijk in salades, bij zoete aardappelfrietjes, of om te dippen in humus.
Dit heb je nodig (ongeveer 18 balletjes)
1 ui
1 teen knoflook
1 blik kikkererwten (400 gram)
halve courgette
1 kleine wortel
1 hand doperwten (diepvries)
1 hand spinazie
5 el volkoren speltmeel (ander soort meel kan ook)
1 tl paprikapoeder
1 tl komijnzaad
1 tl kerriepoeder
snuf chilivlokken
Zo maak je het
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de courgette en wortel in kleine blokjes. Verhit een koekenpan met olie en bak de ui, knoflook, wortel, doperwten en courgette samen met de kruiden ongeveer 10 minuten tot de groenten gaar en zacht zijn.
Haal de groenten uit de pan en zet even apart. Roerbak nu de spinazie even kort totdat deze geslonken is. Giet de spinazie af tot het meeste vocht eruit is. Dit kun je het beste doen door het vocht eruit te drukken in een vergiet. Voeg de spinazie bij de groenten en spoel de kikkererwten af.
Doe de groenten en kikkererwten in een keukenmachine en maal fijn, maar wel zodat het nog kleine stukjes zijn. Het hoeft dus geen puree te worden. Meng de gemalen groenten, het meel en nog een snuf van alle kruiden door elkaar.
Draai balletjes of burgertjes van het mengsel en bak ze om en om in ongeveer 10 á 15 minuten gaar in een koekenpan.
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.