[print_link]
De afgelopen maanden heb ik mij verdiept in margarine. Waar bestaat margarine uit en wat is het verschil tussen boter en margarine? Ook ben ik met Becel aan de slag gegaan in de keuken en daar kwamen heerlijke plantaardige recepten uit, zoals romige vegan pasta carbonara en deze heerlijke cinnamon roll cake. Maar nu gaan we even helemaal terug naar de basis. Uit welke ingrediënten bestaat margarine precies en hoe wordt margarine gemaakt? Nou, met maar een aantal ingrediënten en waarschijnlijk makkelijker dan je dacht!
Zelf margarine maken
Je kunt margarine natuurlijk uit een pakje Becel halen, maar bij alles wat ik eet en mee kook, vind ik het interessant en leuk om te zien uit elke ingrediënten dit product bestaat en hoe dit gemaakt wordt. En het liefst probeer ik het een keer zelf te maken. Je wilt toch weten wat je in je lichaam stopt en of dit gezond/voedzaam voor je is?!
Snel, makkelijk en maar 5 ingrediënten!
Zo kwam ik er afgelopen weekend achter dat zelf thuis margarine maken heel makkelijk is en snel gedaan! Je hebt hier maar 4 á 5 ingrediënten voor nodig, waarvan je de meeste waarschijnlijk al in huis hebt. Vervolgens meng je alles bij elkaar en je hebt je eigen gemaakte margarine. En het leuke aan het zelf maken, je kunt er op los variëren met smaken en kruiden.
Margarine bestaat voornamelijk uit olijfolie een vloeibare plantaardige oliën naar keuze, zoals zonnebloem- olijf- of koolzaadolie en een kleine hoeveelheid bij kamertemperatuur hard plantaardig vet zoals kokosolie om het smeerbaar te maken. Tijdens het maken van de spread zie je hoe de structuur verandert in een zachte smeerbare substantie. Naast de plantaardige oliën wordt er een beetje mosterdpoeder (emulgator: voor het binden) wortelsap (voor de kleur & provitamine A) en citroensap (als voedingszuur & houdbaarheid) toegevoegd.
Op grote schaal wordt er als emulgator in plaats van mosterdpoeder meestal zonnebloemlecithine (uit zonnebloemzaadjes) gebruikt. Daarnaast wordt hier nog vitamine D (uit paddenstoelen of gist) toegevoegd. Maar verder zijn de ingrediënten en het het proces hetzelfde.
Recept – margarine maken
Zelfgemaakte margarine is heerlijk op een boterham, stokbroodje of deze zelfgemaakt smeuïge ontbijtkoek. Bewaar in een afgesloten bakje in de koelkast.
Dit heb je nodig
3 eetlepels vloeibare plantaardige olie (ik gebruikte koolzaadolie)
2 eetlepels kokosolie (gesmolten)
1/4 theelepel mosterdpoeder
1 kleine theelepel wortelsap
1 kleine theelepel citroensap/limoensap
snufje zout naar smaak
optioneel: halve theelepel kruiden naar keuze (ik voegde oregano toe)
Zo maak je het
Vul een (meng) kom met een laagje ijskoud water en zet hier het kommetje in waarin je de margarine gaat maken. Doe de vloeibare olijfolie en mosterdpoeder in het kommetje en roer met een garde tot deze iets dikker wordt.
Laat de kokosolie smelten en giet deze deze samen met de citroen en wortelsap in het kommetje met vloeibare olijfolie en mosterdpoeder. Klop met een garde tot dat je een romige smeerbare substantie krijgt. Voeg naar smaak een snufje zout en kruiden toe.
[ dit recept is tot stand gekomen in samenwerking met Becel plantaardig ]
Ga jij dit recept van Feelgoodbyfood maken? Leuk! Laat je mij weten hoe het is geworden? Dit kan via Facebook, of tag @feelgoodbyfood op Instagram en Twitter.
Niks missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang een verzameling van alle nieuwe recepten en artikelen in je mail.